SR

Studentenraad

Felle discussie prestatieafspraken

Deze week heeft de CSR felle discussies gevoerd over de prestatieafspraken bij het Interstedelijk Studentenoverleg, de landelijke koepelorganisatie voor studentenmedezeggenschap. Prestatieafspraken zijn de afspraken die de Colleges van Bestuur hebben gemaakt met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over bepaalde financieringsstromen. Een voorbeeld van zo’n afspraak is dat 70% van de eerstejaars binnen vier jaar zijn Bachelor moet halen. Gebeurt dit niet, dan wordt de universiteit gekort. Er was al snel consensus dat prestatieafspraken teveel op harde cijfers sturen, waardoor de inhoudelijke discussies over docent- en onderwijskwaliteit teveel verstomt.

Verder probleem met de prestatieafspraken is dat de medezeggenschap onvoldoende grip heeft op de afspraken. Hoewel het strategisch beleid van een instelling alleen tot stand kan komen met toestemming van de medezeggenschap, geldt dit voor de prestatieafspraken niet. Hierdoor wordt de medezeggenschap achteraf in zijn controlefunctie beperkt, omdat het tegenhouden van maatregelen die voortvloeien uit de prestatieafspraken serieuze consequenties kan hebben voor de financiƫn van de universiteit.

Het ISO bereidt nu een standpunt voor om in Den Haag uit te dragen. De CSR bespreekt de prestatieafspraken later dit jaar, wanneer de zogenaamde reviewcommissie komt controleren hoe het staat met de voortgang van het behalen van de afspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.